Repassant la història dels Telecentres de Catalunya he trobat això:

Xarxa Òmnia (1999-2009): neix l’any 1999 d’una iniciativa conjunta entre el Departament de Benestar i Família i el Departament d’Universitats Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya. Per definició, és un projecte preventiu i socioeducatiu, adreçat a tothom, que treballa amb les noves tecnologies, entenent-les com un mitjà de millora i promoció de l’autonomia de les persones i un element de participació afavoridor de la cohesió social. Amb molts punts en comú amb la resta de la xarxa, actualment aquests Punt TIC – Òmnia estan especialitzats en el desenvolupament d’aquells territoris que precisen d’accions específiques per tal d’evitar la fractura digital mitjançant l’impuls d’accions dirigides a la formació, la inserció social i laboral i l’ús comunitari per a l’accés a les noves tecnologies.

Xarxa de Telecentres de Catalunya (2001-2008): El naixement de la Xarxa de Telecentres de Catalunya constitueix un altre fet històric de gran rellevància que dóna resposta als acords recollits en el Pacte institucional per a la promoció i el desenvolupament de la societat de la informació a les administracions públiques catalanes, aprovat pel Parlament de Catalunya el 23 de juliol de 2001. Un dels aspectes fonamentals del pacte és la creació d’una xarxa de punts públics d’accés a Internet amb l’objectiu de minimitzar el risc de fractura digital i garantir l’equilibri territorial i la cohesió social en la nova societat del coneixement. En aquest context sorgeix el projecte NODAT (Acord de Govern del 9 de juliol de 2002), impulsat i coordinat pel Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI), amb el propòsit fonamental de desplegar la xarxa de punts d’accés públics a les noves tecnologies i la formació associada.

Xarxa de Telecentres de Teletreball (2001-2009):La Xarxa Teletreball neix l’any 2001, en el marc del Programa regional d’accions innovadores de Catalunya, INNOVC@T-SI, dins del Programa de la Comissió Europea d’Accions Innovadores del FEDER 2000-2006, amb la vocació de promoure activitats econòmiques basades en l’ús de les TIC, d’acollir projectes d’emprenedors i iniciatives de desenvolupament dels territoris. Aquesta xarxa, que en els seus orígens va ser desplegada en zones rurals i de muntanya, i a les Terres de l’Ebre, es va crear com a mesura per tal d’evitar el despoblament, i modernitzar i diversificar l’estructura productiva, possibilitar i potenciar el teletreball, donar suport als teletreballadors, i constituir-se, en resum, en el referent tecnològic de la comarca, etc. Actualment, aquests Punt TIC – Teletreball estan especialitzats en la dinamització econòmica a través de les TIC, el foment de l’ús de les TIC a les PIMES i als projectes d’emprenedors/ores, en el foment de l’ús de les eines de l’e-administració i, amb caràcter general, de les accions d’alfabetització tecnològica aplicades a la ciutadania. No obstant això, cada punt adapta el seu projecte a la seva realitat concreta, desenvolupant en major o menor grau les línies específiques de la Xarxa Punt TIC.

Xarxa de Ciutadania o Fes Internet (2002-2008): Agrupa a aquells telecentres impulsats per d’altres administracions públiques o entitats privades, com ara biblioteques, punts d’informació juvenil, casals, centres cívics, albergs, locals municipals, etc. Els ara Punt TIC – Ciutadania desenvolupen, en major o menor mesura, les diferents línies de treball de la xarxa, tot adequant el projectes TIC al seu territori i, principalment, al desenvolupament del projecte de l’entitat que els propulsa.

Xarxa Pilot de Programari Lliure (2006-2007): Va ser una iniciativa pilot promoguda per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la informació. Va aconseguir el desplegament de nous telecentres o en la migració de sistemes d’alguns altres centres que ja existien prèviament, amb el propòsit de donar a conèixer el programari lliure i mostrar l’accessibilitat social i econòmica que pot tenir. Avui en dia, aquests Punt TIC – Programari Lliure desenvolupen els seus projecte d’acord amb les línies genèriques de treball de la xarxa general i en funció del seu context concret, demostrant així la seva eficàcia i viabilitat.

Xarxa Punt Tic (2008-2009): Tots aquests projectes donen origen a la Xarxa Punt TIC. La Xarxa Òmnia, la Xarxa de telecentres de Catalunya, la Xarxa de Teletreball, la Comunitat Ciutadania o Fes Internet i la Xarxa Pilot de Programari Lliure, un mosaic molt ric d’experiències són l’origen del que ara és la Xarxa Punt TIC.

Una vegada exposat tot això em faig algunes preguntes…

  • Perquè pel camí els telecentres de teletreball han perdut la seva identitat, la seva oficina tècnica i les seves reunions presencials trimestrals que tant bé anaven, si d’altres projectes han continuat tal com anàven?
  • Les TIC i les necessitats dels usuaris han anat canviant i els telecentres punt tics s’han d’anar adaptant. Tots els punts TIC amb dinamitzador tenen els mateixos objectius, amb petits matisos segons l’entorn en el que estan, llavors, perquè en la jornada d’ahir no es van fer totes les activitats per a tothom?
  • No interessen temes com ACTIC, Ocupabilitat i Accessibilitat a tots els punts? Als punts de la Xarxa Òmnia no els interessa la seguretat a Internet, el teletreball i el pla pilot de teletreball de la Generalitat de Catalunya, tenint en compte en el temps de crisi en que estem vivint?
  • No caldria aclarir conceptes, unificar esforços i recursos per aconseguir uns resultats més òptims?
  • Els responsables de les entitats i institucions que gestionen els telecentres coneixen bé el món de les TIC i les necessitats de la gent de la seva àrea d’influència?
  • Es té una línia ben definida i coordinada des de la part més política?

Els dinamitzadors de punts de diferents xarxes parlen, col·laboren, intercanvien informació, recursos… En nivells superiors les coses no són tant així, penso.

Un comentari

  1. Bon recull. Crec que estem en un bon moment de construir quelcom solid al país, però cal abocar més formació, més recursos i més visibilitat. I com no connectar la xarxa catalana amb les xarxes mundials.

    El 2010 pot ser un bon any.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació protecció de dades d'Olga Cuevas i Melis
Finalitats: Respondre a les seves sol·licituds i remetre-li informació comercial dels nostres productes i serveis, fins i tot per mitjans electrònics. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Drets: Pot retirar el seu consentiment a qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a olga@pirineuweb.com. Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l'enllaç d'Avisos Legals.